Voor teksten die werken
Nieuws
Wat bedoeld de acteur? Ik wordt er niet wijs uit. Veel lezers ergeren zich aan dit soort dt-fouten en de indruk bestaat dat ze steeds vaker worden gemaakt. Maar merken lezers die fouten wel op? Frank Jansen en Ellen de Roo onderzoeken in een recente online publicatie of er een relatie bestaat tussen het aantal taalfouten in een tekst en de opvattingen van lezers over de tekst.
Dat gebeurt aan de hand van de resultaten van twee experimenten met een gemeentefolder, waarin 0, 4 en 8 dt-fouten zitten verwerkt. Uit het eerste experiment blijkt dat de spelfouten geen invloed hebben op de lezerswaardering. In het tweede experiment, waarin de proefpersonen meer gestimuleerd werden grondig te lezen, komen wél verschillen naar voren. Hoewel vrijwel alle proefpersonen spelfouten in teksten afwijzen, mist een belangrijk deel van hen de toepassingskennis om de spelfouten als zodanig te onderkennen. Wie die kennis wel heeft, waardeert een tekst met spelfouten systematisch lager dan een tekst zonder spelfouten. Lezers die onvoldoende toepassingskennis hebben en ten onrechte denken dat ze een tekst met fouten beoordelen, zijn geneigd deze tekst eveneens lager te waarderen dan een tekst die – alweer alleen in hun opinie – foutloos is. Het boeiende artikel is in zijn geheel te lezen.
Bewaren
De inhoud van Punt. varieert van taalkronkels en gedachtenspinsels tot spellingtestjes en vermakelijke posts. Niet alleen vermakelijk, maar vast en zeker steekt u er ook nog iets van op.
~ Opdrachtgever Woonwijze over Punt ~
© 2016 Maer TexxT | Concept en realisatie: Baats ontwerp | Onderhoud door Social Pepper