Voor teksten die werken
Nieuws
Soms komen er in kranten, tijdschriften of andere publicaties woorden voor waarvan niet iedereen meteen de betekenis weet. En hoe spreek je dat woord eigenlijk uit? Maer TexxT selecteert voor u met regelmaat zo’n moeilijk woord dat opduikt in de media.
KLEPTOCRATIE
(de)
[klep-to-kra-(t)sie]
staatsvorm waarbij de machthebbers op grote schaal diefstal en fraude plegen
“De Panama Papers tonen een wereld zoals complotdenkers en linkse radicalen hem zich voorstellen, de wereld als kleptocratie waar recht en grenzen alleen gelden voor de stakkers die er geen weg omheen kunnen betalen.”
Bron: Geldwasser (Rutger van der Hoeven, De Groene Amsterdammer, 6 april 2016)
Als een woord met klepto- begint, heeft het iets met ‘stelen’ te maken: een kleptomaan is bijvoorbeeld iemand die een ziekelijke neiging tot stelen heeft, kleptofobie is de angst om bestolen te worden. In een kleptocratie voelen – naar de mening van degene die het woord gebruikt – veel burgers zich bestolen door de machthebbers.
Het woorddeel klepto- is afgeleid van het Griekse woord voor ‘stelen’: kleptein. Het achtervoegsel -cratie duidt over het algemeen een staatsvorm aan: denk aan democratie (afgeleid van demos ‘volk’) en aristocratie (afgeleid van aristos ‘beste, aanzienlijkste’). Een kleptocratie is geen echte staatsvorm; het woord is enigszins sarcastisch bedoeld.
Bewaren
De inhoud van Punt. varieert van taalkronkels en gedachtenspinsels tot spellingtestjes en vermakelijke posts. Niet alleen vermakelijk, maar vast en zeker steekt u er ook nog iets van op.
~ Opdrachtgever Woonwijze over Punt ~
© 2016 Maer TexxT | Concept en realisatie: Baats ontwerp | Onderhoud door Social Pepper